Dziennik elektroniczny

Dziennik elektroniczny

Szkolny Facebook

Szkolny Facebook

Pogoda

Archiwa

NASI PARTNERZY:

NASI PARTNERZY:

WYNIKI KONKURSU ,,Trzymaj formę”

Pytania i ODPOWIEDZI konkursowe

  1. Ile grup produktów zawiera Piramida Zdrowego Żywienia?

Jest ich 5:warzywa i owoce, produkty zbożowe, produkty białkowe, mleko i produkty mleczne, tłuszcze. Woda to nie grupa produktów.

  1. Co stanowi podstawę piramidy?

Podstawą Piramidy Zdrowego Żywienia jest AKTYWNOŚĆ FIZYCZNA.

  1. W jakich jednostkach wyrażamy energię dostarczaną organizmowi przez pokarm?

Wyrażamy ją w kilokaloriach (kcal).

  1. Jakie produkty (która grupa) powinny stanowić przynajmniej połowę tego, co jemy?

Są to warzywa i owoce.

  1. Jakie jest zapotrzebowanie na wapń u nastolatków? Podaj w mg na dobę.

Mleko i przetwory mleczne są źródłem łatwo przyswajalnego wapnia, na które zapotrzebowanie w okresie intensywnego wzrostu jest u nastolatków wysokie i wynosi 800 – 1300 mg / dobę.

  1. Podaj nazwę jednego produktu, który zawiera tzw. tłuszcz ukryty.

To np. żółty ser czy śmietana.

  1. Ile procent dobowego zapotrzebowania na energię powinno pokryć śniadanie?

Śniadanie powinno pokryć 20-25 % dobowego zapotrzebowania na energię.

  1. Wymień 5 informacji, jakie muszą być umieszczone na produktach, które kupujemy.

Na opakowaniach produktów, które kupujemy powinny znajdować się następujące informacje: nazwa produktu, wykaz składników, termin przydatności do spożycia lub data minimalnej trwałości, dane identyfikujące producenta, masa netto lub liczba sztuk w opakowaniu, warunki przechowywania.

  1. Czym można zastąpić sól i cukier, aby posiłki były smaczne, a jednocześnie zdrowe? Wymień po dwa przykłady.

Sól  możemy zastąpić np. ziołami: bazylią, tymiankiem, lubczykiem, kolendrą, pieprzem, a cukier miodem, suszonymi owocami, syropem klonowym.

  1. Ile wody powinien wypijać dziennie trzynastolatek (minimum)?

 

Minimum dziennego spożycia wody to 1,5 litra.

 

Poprawność odpowiedzi ustalono na podstawie materiałów projektu ,,Trzymaj formę”. Odpowiedzi na pytania nr 6 i 9 należało udzielić zgodnie z zasadami zdrowego żywienia.

 

WYNIKI KONKURSU NT. ZDROWEGO ŻYWIENIA W RAMACH REALIZACJI PROJEKTU ,,TRZYMAJ FORMĘ”

 

Szkoła podstawowa:

 

Dariusz Babiarz kl. 5- 2/6 pkt.       IV miejsce

Aleksandra Kisiel kl.6 – 3/6 pkt.      III miejsce

Kinga Machniak kl. 6 – 3/6 pkt.       III miejsce

Wanesa Smolarska kl.6 – 6/6 pkt.    I miejsce

Paulina Zając kl. 6 – 4,5/6 pkt.       II miejsce

 

Publiczne gimnazjum:

 

Monika  Baran kl.1 – 4/10 pkt.      IV miejsce

Emilia Guzek kl. 1 – 9/10 pkt.       I miejsce

Martyna Guzek kl. 2 – 9/10 pkt.    I miejsce

Weronika Nosek kl. 3 – 9/10 pkt.   I miejsce

Karolina Piekarz kl.1 – 6,5/10 pkt.  III miejsce

Weronika Tama kl.1 – 8/10 pkt.     II miejsce

Kamila Żuraw kl.3 – 9/10 pkt.       I miejsce

 

Serdecznie gratuluję wiedzy nt. zdrowego odżywania. Nagrody dla wszystkich uczestników konkursu oraz dla zwycięzców tzn. uczniów, którzy uzyskali najwyższą liczbę punktów, zostaną wręczone na najbliższym apelu.