WYNIKI KONKURSU ,,Trzymaj formę”
Pytania i ODPOWIEDZI konkursowe
- Ile grup produktów zawiera Piramida Zdrowego Żywienia?
Jest ich 5:warzywa i owoce, produkty zbożowe, produkty białkowe, mleko i produkty mleczne, tłuszcze. Woda to nie grupa produktów.
- Co stanowi podstawę piramidy?
Podstawą Piramidy Zdrowego Żywienia jest AKTYWNOŚĆ FIZYCZNA.
- W jakich jednostkach wyrażamy energię dostarczaną organizmowi przez pokarm?
Wyrażamy ją w kilokaloriach (kcal).
- Jakie produkty (która grupa) powinny stanowić przynajmniej połowę tego, co jemy?
Są to warzywa i owoce.
- Jakie jest zapotrzebowanie na wapń u nastolatków? Podaj w mg na dobę.
Mleko i przetwory mleczne są źródłem łatwo przyswajalnego wapnia, na które zapotrzebowanie w okresie intensywnego wzrostu jest u nastolatków wysokie i wynosi 800 – 1300 mg / dobę.
- Podaj nazwę jednego produktu, który zawiera tzw. tłuszcz ukryty.
To np. żółty ser czy śmietana.
- Ile procent dobowego zapotrzebowania na energię powinno pokryć śniadanie?
Śniadanie powinno pokryć 20-25 % dobowego zapotrzebowania na energię.
- Wymień 5 informacji, jakie muszą być umieszczone na produktach, które kupujemy.
Na opakowaniach produktów, które kupujemy powinny znajdować się następujące informacje: nazwa produktu, wykaz składników, termin przydatności do spożycia lub data minimalnej trwałości, dane identyfikujące producenta, masa netto lub liczba sztuk w opakowaniu, warunki przechowywania.
- Czym można zastąpić sól i cukier, aby posiłki były smaczne, a jednocześnie zdrowe? Wymień po dwa przykłady.
Sól możemy zastąpić np. ziołami: bazylią, tymiankiem, lubczykiem, kolendrą, pieprzem, a cukier miodem, suszonymi owocami, syropem klonowym.
- Ile wody powinien wypijać dziennie trzynastolatek (minimum)?
Minimum dziennego spożycia wody to 1,5 litra.
Poprawność odpowiedzi ustalono na podstawie materiałów projektu ,,Trzymaj formę”. Odpowiedzi na pytania nr 6 i 9 należało udzielić zgodnie z zasadami zdrowego żywienia.
WYNIKI KONKURSU NT. ZDROWEGO ŻYWIENIA W RAMACH REALIZACJI PROJEKTU ,,TRZYMAJ FORMĘ”
Szkoła podstawowa:
Dariusz Babiarz kl. 5- 2/6 pkt. IV miejsce
Aleksandra Kisiel kl.6 – 3/6 pkt. III miejsce
Kinga Machniak kl. 6 – 3/6 pkt. III miejsce
Wanesa Smolarska kl.6 – 6/6 pkt. I miejsce
Paulina Zając kl. 6 – 4,5/6 pkt. II miejsce
Publiczne gimnazjum:
Monika Baran kl.1 – 4/10 pkt. IV miejsce
Emilia Guzek kl. 1 – 9/10 pkt. I miejsce
Martyna Guzek kl. 2 – 9/10 pkt. I miejsce
Weronika Nosek kl. 3 – 9/10 pkt. I miejsce
Karolina Piekarz kl.1 – 6,5/10 pkt. III miejsce
Weronika Tama kl.1 – 8/10 pkt. II miejsce
Kamila Żuraw kl.3 – 9/10 pkt. I miejsce
Serdecznie gratuluję wiedzy nt. zdrowego odżywania. Nagrody dla wszystkich uczestników konkursu oraz dla zwycięzców tzn. uczniów, którzy uzyskali najwyższą liczbę punktów, zostaną wręczone na najbliższym apelu.