Wiosenne witaminy w owocach i warzywach.
W dniu 18-go marca 2016 roku w Przedszkolu dzieci z najmłodszych grup samodzielnie przygotowywały soki i przekąski z owoców i warzyw.
Celem zajęć było:
- zachęcenie dzieci do spożywania owoców i warzyw jako źródła witamin,
- uświadamianie wartości odżywczych owoców dla prawidłowego rozwoju,
- wyrabianie nawyku zdrowego odżywiania się,
- utrwalenie wiadomości na temat owoców i warzyw,
- dostarczenie dzieciom radości ze wspólnej zabawy.
Wiersz L. Krzemienieckiej pt. „Jabłka”.
Wniosły dzieci z sadu koszyk przepełniony:
jabłek żółtych, jabłek kraśnych, jabłuszek zielonych.
Teraz trzeba jabłka dobrze poukładać i pomyśleć,
które jabłko do czego się nada.
Które do zjedzenia, które do pieczenia,
które znów na marmoladę, które do suszenia.
Wniosły dzieci z sadu koszyk przepełniony:
jabłek żółtych, jabłek kraśnych, jabłuszek zielonych.