V KONKURS GASTRONOMICZNY DLA GIMNAZJALISTÓW „DESERY W ROLI GŁÓWNEJ”
31 stycznia 2019 roku w Zespole Szkół Tekstylno – Gospodarczych w Rakszawie odbyła się V edycja Konkursu Gastronomicznego dla uczniów szkół gimnazjalnych powiatu łańcuckiego. W bieżącym roku konkurs przebiegał pod hasłem „Desery w roli głównej”.
Głównym celem konkursu było zainteresowanie gimnazjalistów tematyką zawodową oraz propagowanie zasad zdrowego odżywiania. W zmaganiach konkursowych uczestniczyły dwuosobowe zespoły gimnazjalistów. Naszą szkołę reprezentowały uczennice klasy III G, Monika Baran i Emilia Guzek. Konkurs przebiegał w dwóch etapach. I etap polegał na rozwiązywaniu testu jednokrotnego wyboru o tematyce związanej z hasłem konkursu. II etap – praktyczny, polegał na wykonaniu deseru – sufletu pomarańczowego, według opracowanej przez organizatorów receptury, z przygotowanych surowców na stanowiskach w pracowni gastronomicznej. Nasze dziewczęta zajęły III miejsce.
Serdecznie gratulujemy.
Fot. ZSTG Rakszawa