KONKURS GASTRONOMICZNY
11 lutego 2016 roku w Zespole Szkół Tekstylno – Gospodarczych w Rakszawie odbył się II Konkurs Gastronomiczny skierowany do uczniów szkół gimnazjalnych powiatu łańcuckiego pod hasłem „Mleko i jego przetwory w roli głównej”. Celem konkursu było propagowanie zasad zdrowego żywienia oraz zapoznanie gimnazjalistów z tematyką zawodową.
W zmaganiach konkursowych uczestniczyły dwuosobowe zespoły gimnazjalistów. Naszą szkołę reprezentowały uczennice klasy II: Weronika Nosek i Kamila Żuraw.
Konkurs składał się z dwóch etapów: I etap – polegał na rozwiązywaniu przez każdego z uczestników konkursu testu jednokrotnego wyboru składającego się z 15 pytań.
II etap – praktyczny, polegał na wykonaniu potrawy przez dwuosobowe grupy gimnazjalistów według opracowanej przez organizatorów receptury, z surowców przygotowanych na stanowiskach w pracowni gastronomicznej.
Ponieważ hasło konkursu dotyczyło zastosowania mleka i jego przetworów w żywieniu, gimnazjaliści mieli za zadanie wykonać trzy porcje naleśników z nadzieniem serowym według przygotowanej przez nauczycieli receptury. Własną inwencją gimnazjaliści musieli wykazać się przy doborze surowców dodatkowych, które miały zwiększyć wartość odżywczą i cechy organoleptyczne potrawy.
Konkurs budził wiele emocji, zwłaszcza etap praktyczny. Gotowe potrawy oceniła komisja konkursowa w oparciu o przygotowane kryteria. Następnie wyłoniono zwycięskie zespoły gimnazjalistów na podstawie wyników dwóch etapów konkursu – testu i części praktycznej. Nasze uczennice zajęły II miejsce, zostały nagrodzone pucharami i nagrodami rzeczowymi.
Gratulujemy !!!