Sukces naszych uczennic w konkursie gastronomicznym.
15 lutego 2017 roku w Zespole Szkół Tekstylno-Gospodarczych w Rakszawie odbył się III Konkurs Gastronomiczny skierowany do uczniów szkół gimnazjalnych powiatu łańcuckiego, pod hasłem „Mąka w roli głównej”.
Celem konkursu było:
- propagowanie zasad zdrowego odżywiania,
- zainteresowanie gimnazjalistów tematyką zawodową,
- wyrobienie wśród młodzieży umiejętności zdrowej rywalizacji,
- zachęcanie uczniów do wspólnej zabawy.
Naszą szkołę reprezentowały uczennice klasy III Weronika Nosek i Kamila Żuraw.
Konkurs przebiegał w dwóch etapach. I etap polegał na rozwiązywaniu testu jednokrotnego wyboru, przez każdego z uczestników konkursu. II etap praktyczny, polegał na wykonaniu potrawy – pierogów, według opracowanej przez organizatorów receptury, z przygotowanych surowców na stanowiskach w pracowni gastronomicznej. Zarówno test jak i przebieg pracy oraz gotowe pierogi oceniane były przez nauczycielki przedmiotów gastronomicznych w oparciu o szczegółowe kryteria oceniania.
Nasze uczennice zdobyły I miejsce.
Serdecznie gratulujemy.
Na zakończenie wszyscy goście zostali zaproszeni na poczęstunek przygotowany przez uczniów z klas gastronomicznych