„ Program dla szkół”
Od dnia 16 września 2019 roku nasi uczniowie uczestniczą w „ Programie dla szkół” organizowanym przez Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa Oddział Terenowy w Rzeszowie. W ramach programu udostępnia się dzieciom co najmniej 3 razy w tygodniu świeże owoce i warzywa oraz soki/ przeciery owocowe ( przygotowane do bezpośredniego spożycia), a także produkty mleczne.
Działania edukacyjne stanowią, obok dostaw produktów, jeden z głównych elementów „ Programu dla szkół”. Aby skutecznie i trwale ukształtować nawyki żywieniowe – dzieci nie tylko otrzymują porcje owoców i warzyw oraz mleka i produktów mlecznych, ale również uczestniczą w działaniach edukacyjnych, informujących o zaletach spożywania tych produktów. Uczą się zasad zdrowego odżywiania, w szczególności poznają korzyści diety bogatej w owoce, warzywa i produkty mleczne, a także uczą się o ich pochodzeniu, uprawie i produkcji oraz m.in. jak postępować, aby nie marnować żywności. Nauczyciele, przy każdej nadarzającej się okazji, rozmawiają z uczniami na temat zdrowego odżywiania, zachęcają do spożywania owoców, warzyw i produktów mlecznych, wykorzystują lekcje związane z tym tematem do przedstawienia korzyści płynących ze stosowania właściwej diety, wykonują gazetki tematyczne, a także wspólnie z dziećmi degustują, przygotowują i spożywają różne owoce, warzywa i ich przetwory.
25 października 2019 r. uczniowie uczęszczający do świetlicy szkolnej, pod okiem p. I. Kuźniar i p. D. Kasprzyk przygotowali sałatki owocowo – warzywne wzbogacone produktami mlecznymi. Pracę poprzedziła degustacja owoców i warzyw. Dzieci z uwagą, ostrożnością i wielkim zaangażowaniem przystąpiły do pracy, której efekty były bardzo zadowalające, a przede wszystkim smaczne. Wszyscy byli dumni ze swoich kulinarnych osiągnięć i z wielkim smakiem, i zachwytem spożywali wykonane przez siebie dania.
Renata Góral